- Acest eveniment a trecut.
Turcia, Ankara- Conferință dedicată lui Constantin Brâncuși
aprilie 10, 2018
Conferința «Constantin Brâncuși: le sculpteur de l’âme roumaine»
În contextul în care, în acest an, România sărbătoreşte 25 de ani de la aderarea la Organizaţia Francofoniei, Ambasada României în Republica Turcia a prezentat expoziția de fotografie «Capodoperele lui Brâncuşi» în incinta Institutului Francez din Ankara, deschisă publicului larg în perioada 27 martie – 14 aprilie 2018. Directorul Institutului Francez din Ankara, Sébastien de Courtois, și dl. Ambasador Gabriel Șopandă au propus lectorului de limba română din cadrul Universității din Ankara să susțină o conferință despre opera marelui sculptor, în salonul dedicat expoziției. Astfel, în data de 10 aprilie 2018, lectorul de limba româna, Alina Iftime, a ținut conferința «Constantin Brâncuși: le sculpteur de l’âme roumaine» în cadrul Institutului Francez, un eveniment special în jurul personalității inovatorului sculpturii moderne.
Timp de o oră, lectorul de limba română le-a dezvăluit celor prezenţi amănunte despre viaţa şi opera celui mai important sculptor român, cel pe care americanii l-au numit părintele sculpturii moderne. Cei din public au aflat despre momentele de cumpănă din viaţa lui Constantin Brâncuşi, temele operelor sale şi modul în care acesta a devenit unul dintre cei mai renumiţi artişti la nivel mondial. Prezentarea a fost urmată de un scurt film care a evocat ansamblul monumental de la Târgu Jiu, o invitație în același timp, de a vizita România.
În încheierea manifestării, temele expuse au suscitat un dialog dinamic inițiat de cei prezenți: reprezentanți ai Ambasadei României în Turcia, ai Institutului Francez, cadre didactice și studenți care frecventează cursurile de limbă, cultură și civilizație românească de la Universitatea din Ankara.
Studenții au descoperit noi detalii despre creația lui Brâncuși, suplimentar celor discutate în cadrul cursului de cultură și civilizație românească, organizat în cadrul lectoratului de limba română.
Această acţiune și-a propus să aducă în atenția celor interesați sau să le reamintească frumuseţea operei lui Brâncuşi și să reprezinte o călătorie interculturală, oferindu-le participanților posibilitatea de a-și prezenta propriile opinii și facilitând, totodată, schimbul de idei despre opera unui român de geniu.
Profesor Alina Iftime,
Lector de limba română, Universitatea din Ankara