Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Spania, Sevilla- Agendă culturală românească

mai 28, 2018/8:00 - 17:00

9 februarie 2018, Biblioteca Provincial „Infanta Elena” de Sevilla, prezentare de carte: Juan Ramón Jiménez, Jurnalul unui poet recent căsătorit, Iași, Editura Ars Longa, 2017, traducător Gherghe Vințan.

Găzduită de una dintre cele mai importante biblioteci publice din Sevilla, aflată în imediata proximitate a Facultății de Filologie și a Lectoratului de limbă română, prezentarea versiunii românești a jurnalului lui Juan Ramón Jiménez a beneficiat de prezența traducătorului și de cea a Consulului General al României la Sevilla, domnul Radu Cătălin Mardare, reunind membri ai comunității românești și public spaniol. Intervenția lectorului de limbă română a punctat legături ale lui Juan Ramón Jiménez cu România, personale ori prin operă.

Anunțul activității (primit de la traducător, domnul Gheorghe Vințan):

27 februarie 2018, Facultatea de Filologie, Universitatea din Sevilla, sesiune cinematografică și colocviu: Amintiri din Epoca de Aur, partea I: Tovarăși, frumoasă e viața!, Cristian Mungiu et al., 2009 (versiune în limbă română, cu subtitrare în spaniolă).

Activitatea a fost destinată în principal studenților de la cursurile de limbă română și a inclus un scurt colocviu final despre perioada comunistă în România și despre reflectarea regimului franchist în cinematografia spaniolă.

1-9 martie 2018, Facultatea de Filologie, Universitatea din Sevilla: Zilele Mărțișorului

La fel ca în anii precedenți, s-a prezentat tradiția mărțișorului studenților de la cursurile de română și s-au distribuit mărțișoare studenților ori profesorilor de la Universitatea din Sevilla, precum și multor persoane din afara universității.

8 martie 2018, Espacio Cultural Colombre, Sevilla, sesiune cinematografică și colocviu: 4 luni, săptămâni, 2 zile, Cristian Mungiu, 2007 (versiune în limbă română, cu subtitrare în spaniolă).

Intervenții ale lectorului de limbă română în cadrul mesei rotunde care a urmat proiecției.

Anunț: http://eventswonder.com/event/4-meses-3-semanas-2-dias-cine-y-tertulia,160997981141860

11 aprilie 2018, Facultatea de Filologie, Universitatea din Sevilla, documentar și masă rotundă: România, pas cu pas, Florin Andreescu, 2104 (în română, cu subtitrare în spaniolă)

Activitate din cadrul ciclului de manifestări pe care Lectoratul de română de la Universitatea din Sevilla le dedică Centenarului Marii Uniri. Proiecția documentarului a fost introdusă de câteva cuvinte despre Marea Unire din 1918 și urmată de o discuție cu publicul. Au participat studenții cursurilor de limbă română, profesori de la Facultatea de Filologie și invitați din afara universității.

Activitatea a fost anunțată intens pe canalele de comunicare ale Universității din Sevilla; exemple:

http://filologia.us.es/actividades/rumania-paso-a-paso-documental-y-coloquio/

http://filologia.us.es/wp-content/uploads/2018/04/Ruman%C3%ADa-paso-a-paso-page-001.jpg

Afiș:

26 aprilie 2018, Facultatea de Filologie, Universitatea din Sevilla, conferință: Dracula, legendă și istorie (Prof. dr. Dan Munteanu Colán, Universitatea Las Palmas din Gran Canaria)

Activitatea face parte din ciclul de manifestări pe care Lectoratul de română de la Universitatea din Sevilla le dedică Centenarului Marii Uniri, motiv pentru care intervenția inițială a lectorului de limbă română a inclus referințe la acest eveniment istoric. Publicul, numeros, a fost format din: profesori și studenți din cadrul universității, Consulul General al României la Sevilla, invitați din afara universității, membri ai comunității românești din Sevilla.

Conferința a fost intens mediatizată în interiorul Universității din Sevilla și în afară, de exemplu:

http://filologia.us.es/actividades/dracula-historia-y-leyenda-conferencia-del-prof-dan-munteanu-colan/

http://filologia.us.es/wp-content/uploads/2018/04/2018.04.26.-Dracula.-FINAL-page-001.jpg

Afiș:

27 aprilie 2018, asociația Spanish Olé, Sevilla: participare la o seară de poezie internațională

Lectoratul de limbă română este tot mai prezent în spațiul cultural extrauniversitar din Sevilla. De această dată, a răspuns invitației primite de la Asociația Spanish Olé care organizează, pe lângă cursuri de limbi străine, activități culturale cu frecvență lunară. Participarea lectorului de limbă română a constat într-o scurtă intervenție despre Mihai Eminescu, importanța sa în cultura română și în spațiul european, precum și despre circumstanțele traducerii poeziei eminesciene în spaniolă, urmată de lectura, în variantă bilingvă, a poemului La steaua. La activitate au fost prezenți localnici, dar și numeroși străini rezidenți în Sevilla, inclusiv studenți Erasmus.

Anunț: https://www.facebook.com/events/349052978949577/?active_tab=about

21 mai 2018, Facultatea de Filologie, Universitatea din Sevilla seminar de limbă română deschis publicului: Introducere în studiul limbii române (Prof. dr. Luminița Mirela Cărăușu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).

Activitatea și-a propus să facă publicitate cursurilor organizate de Lectoratul de limbă română de la Universitatea din Sevilla, care au statut de discipline facultative.

24 mai 2018, Facultatea de Filologie, Universitatea din Sevilla prelegere de limbă română: Pragmatica pronumelui în limba română (Prof. dr. Luminița Mirela Cărăușu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).

Prelegere destinată în primul rând studenților de la cursurile de limbă română, în egală măsură utilă tuturor celor cu preocupări de lingvistică comparată și tipologică.

28 mai 2018, Centro de Documentacion de las Artes Escénicas de Andalucia, Sevilla, participare la întrunirea cercului Café Français din Sevilla: Le vampirisme – réalité ou fantasme?

O nouă activitate în spațiul extrauniversitar la care a participat Lectoratul de limbă română. Café Français este un cerc de limbă franceză, format din intelectuali străini stabiliți la Sevilla. Tema întâlnirii la care am fost invitați, Le vampirisme: réalité ou fantasme?, este un ecou al conferinței Dracula, legendă și istorie organizată de lectorat. Intervenția lectorului de limbă română a conturat figura istorică a lui Vlad Țepeș și a oferit un inventar al figurilor mitologice românești din aceeași sferă simbolică, însoțită de considerații lingvistice privind terminologia specifică.

Detalii

Dată:
mai 28, 2018
Oră:
8:00 - 17:00
Eveniment Category: