Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

CIVIS – un nou proiect de universitate europeană, coordonat de Universitatea din Aix-Marseille, Franța

aprilie 12, 2019

            Pe data de 12 aprilie 2019, lectorița de limba română de la Universitatea Aix-Marseille a participat la o ședință de lucru organizată în cadrul proiectului CIVIS, la care a fost invitată o delegație română, formată din reprezentanți ai Universității din București – Domnul M. Dumitru, Rector, Domnul S. Costreie, Prorector Relații Internaționale, Doamna F. Telehoi, Șef Cabinet, Doamna A. Constantinescu, Șef Birou Cancelarie – și Doamna I. Buje, Consul General al României la Marsilia. La ședință au fost prezenți reprezentanți ai universității-gazdă, doctoranzi în co-tutela la ambele instituții, profesori francezi care au colaborat cu Universitatea din București (misiuni temporare de predare, proiecte de cercetare etc.), membri ai comunității academice. S-au discutat diverse posibilități de colaborare în cadrul proiectului de universitate europeană CIVIS.

Ce este CIVIS?

         Este vorba despre un nou consorțiu, format din 8 universități, coordonate de Aix-Marseille Université: Universitatea Națională din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea din București, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea La Sapienza din Roma, Universitatea din Stockholm și Universitatea Eberhard Karls din Tübingen.

           Obiectivul acestora este de a pune în practică împreună schimbări radicale în maniera de a preda, de a face cercetare și de a comunica la nivel academic, pentru a răspunde tendințelor actuale în evoluția circulației informațiilor, a societății și a pieței muncii în Europa. În atingerea acestui obiectiv accentul va fi pus pe noi pedagogii și pe crearea unor instrumente de lucru comune de tip „Open Education Ressources”.

           Proiectul este în faza de evaluare la Comisia Europeană. Universitatea Aix-Marseille a decis să demareze unele activități încă de la începutul anului academic următor chiar și în lipsa finanțării europene.

Mai multe detalii: https://civis.eu/fr

            Care va fi rolul Lectoratului de limba română în cadrul acestui proiect?

            Lectorița de română a fost invitată la ședințele inițiale de proiect și a făcut o serie de propuneri de activități care vizează atât studenții la română, cât și pe cei de la alte departamente. Aceste propuneri se încadrează în capitolul „inovare pedagogică” din proiect și se vor concretiza în activități comune, față în față și la distanță, pentru studenții la „Limbi Moderne Aplicate” de la Aix și de la București, în colaborări cu lectoratele de limba română de la Université Libre de Bruxelles și Sapienza Università di Roma (acestea fac parte din consorțiu). Un exemplu este inițiativa Intertandem, care constă în organizarea de tandemuri lingvistice la distanță între studenții francezi care învață limba română și studenții români care studiază limba franceză.

Roxana-Magdalena Bârlea,

lector de limba română la Universitatea Aix-Marseille, Republica Franceză

Sursa: https://www.univ-amu.fr/system/files/2019-05/Lettre_AMU_72_mai_2019_Innovation_WEB.pdf

Detalii

Dată:
aprilie 12, 2019
Eveniment Category: