- This event has passed.
Elveția, Geneva- Agendă culturală de sfârșit de an
decembrie 13, 2017
În luna decembrie, în cadrul Lectoratului de limba română care funcționează la Departamentului de limbi și literaturi romanice de la Universitatea din Geneva, au avut loc două evenimente culturale.
Primul, organizat pe data de 10 decembrie la Conservatorul Popular de Muzică, Dans și Teatru din Geneva, a fost un concert susținut de patru pianiști români și de origine română. Oana Dinea, Valentina Gheorghiu, Philippe Boaron și Dinu Mihăilescu și-au făcut studiile la Conservatorul din Geneva și continuă să lucreze și să studieze în Elveția. Doi dintre ei sunt profesori în cadrul instituției menționată mai sus. În decembrie 2015 au luat inițiativa de a organiza împreună un concert de pian, cu interpretare excepțională, la patru, șase și opt mâini. Evenimentul a avut ca scop strângerea de fonduri pentru victimele incendiului de la Colectiv. Concertul a avut un succes atât de mare, încât tinerii pianiști au decis să continue colaborarea și au organizat încă două manifestări similare, în scop umanitar, în următorii doi ani. În program s-au regăsit atât compozitori români, cât și internaționali. La sfârșitul lui 2017 au hotărât să se organizeze într-o asociație culturală, intitulată „Pianistes en scène” în cadrul căreia își propun să organizeze concerte în vederea strângerii de fonduri pentru diferite cauze umanitare ; evenimentul din 10 decembrie a reprezentat evenimentul inaugural. Lectoratul de limba română de la Universitatea din Geneva le-a fost alături încă de la înființare, implicându-se în organizarea concertelor, invitând membrii ai comunității academice și participând împreună cu studenții.
Al doilea eveniment a fost conferința organizată de Conf. Univ. Dr. Ștefan Gencărău, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pe data de 12 decembrie. Tema conferinței a fost „Père Nicolas dans la culture et les traditions des Roumains”. Invitatul le-a prezentat studenților și auditorilor liberi prezenți în sală atât detalii despre tradițiile legate de Sfântul Nicolae, cât și despre sărbătorile de iarnă la români, în general. Publicul a apreciat prezentarea, bogat ilustrată de imagini și secvențe video, și a declanșat o discuție despre obiceiuri și tradiții de sezon în diverse țări. Participanții și-au manifestat interesul de a asista și la alte evenimente de acest tip și au pus mai multe întrebări legate de vizitarea României în perioada de iarnă.
Evenimentele online :
https://www.unige.ch/lettres/roman/unites/roumain/actualites/concert-10-decembre/
Înregistrare din concert : https://www.facebook.com/pianistes.en.scene/posts/307657079725498