Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Final de mandat, Mihai Constantinescu

august 23, 2016

LECTORATUL DE LIMBA ROMÂNÂ DE LA UNIVERSITATEA „JOHANNES GUTENBERG” MAINZ

Lectoratul de Limba Română de la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz a fost înființat în 2013 și funcționează în cadrul Seminarului de Romanistică (Romanisches Seminar) de la Facultatea de Filosofie și Filologie. Acest lectorat este susţinut financiar exclusiv de către Institutul Limbii Române, și este al cincilea lectorat din Germania, adăugându-se celor existente la universităţile din Berlin, Heidelberg, Leipzig şi Regensburg.

Inaugurarea oficială a lectoratului a avut loc la data de 4 noiembrie 2013 și beneficiat de participarea a numeroși reprezentanți ai părților implicate în organizarea studiilor de românistică de la Universitatea „Johannes Gutenberg”: Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României de la Berlin, Institutul Limbii Române. Cu acea ocazie a fost reliefat caracterul special al unui astfel de lectorat: el reprezintă un pilon al dezvoltării relațiilor româno-germane, nu doar la nivel academic, ci și cultural, diplomatic, instituțional. De altfel, merită menționată existența unui Corp al lectorilor, similar cu cel diplomatic, lectorul de limba română fiind un real „ambasador al limbii române”. Sintagma invocată poate fi folosită fără falsă modestie, de vreme ce activitatea lectoratului implică numeroase ramificații în direcția reprezentării la numeroasele manifestări culturale și științifice din Mainz, organizate în colaborare sau sub egida Südosteuropa-Gesellschaft și Landeszentrale für Politische Bildung Rheinland-Pfalz din Mainz. La Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz se organizează anual cea mai importantă activitate de promovare: Studientag Rumänien”, care este în primul rând o sesiune științifică. De exemplu, în 2015 (la ediția a III-a), în prima parte au fost susținute comunicări despre imaginea evreului în literatura română, despre situația politico-socială a minorităților și despre emigrația sașilor, iar în doua parte, o prezentare a studenților germani cu privire la etniile, cultura și regiunile vizitate în România în 2015 (Rumänien – Region, Ethnie, Kultur). La final, participanții au avut parte și de o seară culinară cu specific tradițional românesc. Fără sprijinul financiar și instituțional acordat de Seminarul de Romanistică și Seminarul de Istorie, o astfel de manifestare nu ar fi fost posibilă, motiv pentru care merită felicitări și mulțumiri. Activitățile științifice sunt întregite de conferința anuală internațională a studiilor românești, în organizarea ILR: în 2015 aceasta a avut loc la Universitatea din Leipzig (Spații și medii în culturile romanice), iar în 2016 la Universitatea din Lisabona (Traducerile care ne călăuzesc).

Lectoratul de la Mainz este cel mai „tânăr” lectorat ILR din Germania: în anul universitar 2013-2014, lector de limba română a fost Ioana Maria Sarca. După 2014, postul de lector a fost preluat de Cătălin Constantinescu. La cursurile oferite de lectorat, s-au înregistrat un număr de 52 de înscrieri în anul universitar 2014-2015, în timp ce în anul următor, 2015-2016, au existat 50 de înscrieri. Oferta constă în patru cursuri semestriale:

  1. Limba română I (curs de limbă pentru începători),
  2. Limba română II (curs de limbă pentru avansați),
  3. Introducere în cultura română (prelegeri),
  4. Lecturi românești (curs practic de lecturi și traduceri).

Activitatea lectoratului de limba română s-a extins în 2016 și în învățământul preuniversitar: la solicitarea Aufsichts- und Dienstleistungsdirektion Rheinland-Pfalz a organizat examenul de atestare a cunoștințelor de limba română ca limbă străină pentru nivel liceal la Frauenlob-Gymnasium, Mainz.

Oferind în primul rând cursuri studenților care studiază la nivel de BA (Bachelor of Arts) limbile romanice și celor de la MA Romanistik Interkulturell (Master), lectoratul acceptă (cu statut de Gasthörer) studenți de la toate specializările și facultățile, în regim facultativ. În ultimii doi ani, la cursurile de limba română s-au înscris nu numai studenţi filologi (limbi străine și Lehramt), ci și studenți de la management, drept, ştiinţe politice, geografie, istorie, biologie, sport, psihologie, sociologie, chiar și meteorologie. În acest fel, lectoratul participă și el activ la ilustrarea motto-ului JGU: The Gutenberg Spirit: Moving Minds – Crossing Boundaries. De altfel, este evident că Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz reprezintă un mediu stimulativ: predarea și pregătirea pedagogică sunt permanent evaluate de Zentrum für Qualitätssicherung und –entwicklung, iar activitatea de cercetare beneficiază de o bibliotecă modernă, baze de date, platformă electronică, centre de cercetare interdisciplinară și o mare varietate de activități specifice: sesiuni, simpozioane, lecturi publice, cursuri de specializare. Iar un lector de limba română nu poate decât să se bucure și să se simtă onorat că este parte a unui astfel de mediu, în care Lectoratul de Limba Română a constituit o prezență constantă.

Cătălin Mihai Constantinescu

Lector de limba română la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz, Republica Federală Germania

Details

Date:
august 23, 2016
Event Category: