- This event has passed.
Vizita delegației Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice la Tel Aviv
martie 9, 2016
În perioada 7- 9 martie 2016, Lectoratul de Limbǎ romȃnǎ de la Universitatea din Tel Aviv a jucat un rol activ în cursul evenimentelor prilejuite de recenta vizită a președintelui Klaus Iohannis în Israel. Din delegația oficială a făcut parte și Ministrul Educației și Cercetǎrii, domnul Adrian Curaj, care avut o serie de întâlniri axate pe intensificarea cooperării bilaterale în domeniile educaţiei şi cercetării dintre România şi Israel.
Astfel, miercuri, 9 martie, domnul ministru s-a întâlnit cu rectorul Universităţii Ebraice din Ierusalim și a vizitat Universitatea Bar Ilan, unde a avut o rundă de discuţii cu preşedintele acestei instituţii de învăţământ superior, Rabinul Daniel Hershkowitz precum și cu rectorul Universitǎții din Tel Aviv, profesorul Yaron Oz.
Concluzia discuțiilor a fost cǎ activitatea lectoratului trebuie sǎ beneficieze ȋn continuare de dublul sprijin, venit atât din partea instituțiilor din Romȃnia, cât și din partea Universitǎții din Tel Aviv, întrucât, prin activitatea sa, se dovedește a fi un instrument dinamic, valabil și important în dezvoltarea relațiilor bilaterale între Romȃnia și Israel.
Partea a doua a acestei vizite a avut loc în sala de conferințe a Bibliotecii de Științe Sociale și Educație din cadrul Universității, unde domnul ministru Adrian Curaj s-a întâlnit și a stat de vorbă cu studenții și cursanții lectoratului romȃnesc. Pornind de la întrebarea “De ce ați ales să învățați limba română?” pe care am adresat-o studenților de limbă română, am fost, cu toții, martorii unor momente speciale, încărcate de emoție, ascultând adevǎrate declarații de dragoste pentru limba romȃnǎ, înțeleasǎ ca o formǎ de manifestare a prețuirii și respectului fațǎ de limba pǎrinților și a bunicilor lor.
În răspunsurile lor se regăsea evidentǎ o sincerǎ și autenticǎ încercare de recuperare a rǎdǎcinilor lor românești, o cǎutare a propriei identitǎți culturale. Unii studenți urmeazǎ sǎ dobândeascǎ dublǎ cetǎțenie, alții o au deja. Unul dintre studenți a spus firesc, fǎrǎ emfazǎ, cǎ este mândru de faptul cǎ este romȃn și că așteaptă cu nerǎbdare deschiderea Masteratului Internațional de Studii Romȃnești, care urmeazǎ sǎ fie organizat la Universitatea din București. La fel de încărcată de emoție a fost mărturisirea unei studente, care în copilǎrie vorbise românește doar cu bunica ei. Dupǎ moartea bunicii nu a mai vorbit această limbă, astfel ȋncȋt a ajuns, cu timpul sǎ uite foarte mult din ceea ce învǎțase. Existența Lectoratul de limba romȃnǎ îi dă posibilitatea sǎ învețe limba pe care o credea uitată, descoperind cǎ pe mǎsurǎ ce reȋnvațǎ limba romȃnă, ȋși amintește cuvinte și expresii, ȋi revin ȋn minte amintiri din copilǎrie pe care le credea de mult uitate. Confesiunea ei a fost o dovada vie cǎ recuperarea limbii romȃne vorbite cu ani în urmă, echivaleazǎ, într-un fel, cu recuperarea memoriei, a propriei ființe… Au fost și alte intervenții tulburătoare, ȋn care studenții recunoșteau cǎ apelează uneori la ajutorul pǎrinților sau al bunicilor pentru a-și face temele, și cǎ este un prilej aparte de a consolida relațiile afective dintre generații, pe coordonata aceasta a ȋmpǎrtǎșirii cunoștințelor de limbă romȃnǎ.
S-a impus cu evidențǎ faptul cǎ prezența unui Lectorat de Limba romȃnǎ la Tel Aviv este oportunǎ și necesarǎ, pentru că rǎspunde unor nevoi reale de cunoaștere a limbii romȃne. Studenții sunt animați de o motivație internǎ, dincolo de scopuri imediate practice, numǎr de credite sau simplǎ obligație academicǎ. Chiar dacǎ nu sunt foarte numeroși, cei care se înscriu la cursurile de limbǎ și culturǎ româneascǎ sunt cu adevǎrat însetați de aceastǎ cunoaștere .
Lectoratul de Limba romȃnǎ are datoria de onoare și de conștiințǎ de a veni ȋn întâmpinarea acestei nevoi, de a pǎstra viu acest interes pentru limba romȃnǎ. Cred cǎ maniera în care a decurs aceastǎ întâlnire între studenți și delegația condusǎ de Ministrul Educației Națonale și Cercetǎrii Ştiințifice a arǎtat cǎ eforturile umane și financiare pentru înființarea și consolidarea Lectoratelor de Limba romȃnǎ sunt pe deplin justificate iar misiunea unui lectorat se extinde și dincolo de orele de predare, datoria lectorului fiind și cea de identificarea a altor oportunitǎți de colaborare și cooperare academicǎ și culturalǎ.
Organizarea evenimentului la Biblioteca de Științe Sociale și Educație din campusul Universitǎții Tel Aviv a prilejuit oaspeților din Romȃnia și un tur ghidat. Directoarea bibliotecii, doamna Schlomit Perry a avut plăcerea de a prezenta noul concept de bibliotecǎ academicǎ ilustrat de instituția pe care o conduce. Toți membrii delegației ministeriale au apreciat aceastǎ prezentare a noului tip de bibliotecă, gândit ca spațiu al interacțiunii și al socializǎrii depline, urmând sǎ aibǎ loc contacte viitoare pentru proiecte de colaborare și eventualǎ implementare și ȋn Romȃnia a unor asemenea noi biblioteci universitare.
Lucia Ofrim
Lector de Limba română, Universitatea Tel Aviv, Israel