Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Luna martie la Bratislava

martie 11, 2016

Ca în fiecare an, luna martie a constituit cadrul desfășurării mai multor evenimente importante pentru Lectoratul de Limba Română din cadrul Universităţii Comenius din Bratislava, Slovacia.

În mod firesc, luna a debutat cu mărțișoare. În anul acesta, pe lângă, de acum tradiționala manifestare a bucuriei descoperirii mărțișorului ca artefact, dar și ca semnificație, obiceiuri, sau legende, organizată de către studentele anului doi de la Secția de Limba Română,  activitatea s-a extins, cuprinzând şi un schimb de mărţişoare cu marteniţe confecţionate la Institutul Cultural Bulgar de către studentele de la Secţia de Limbă Bulgară.
Tot în cursul acestei luni au avut loc mai multe evenimente înscrise sub genericul: …crâmpeie de plai mioritic…
De un deosebit succes s-a bucurat expoziţia de fotografie găzduită de Atriumul Facultăţii de Filozofie. Aceasta a fost alcătuită de către studentele Secţiei de Limba Română cu exponate proprii, rezultat al excursiilor, a participării la cursuri de vară, sau diverse mobilităţi în România. Au expus: Klaudia Gagová, Anna Karásková, Kristina Sekacová, Mariá Kováčová, Anna Pliešovská, Michaela Ďuračková, Silvia Steinerová. Expoziţia a fost onorată de prezenţa Excelenţei sale, ambasadorul României în Republica Slovacă, doamna Steluţa Arhire şi a avut numeroşi vizitatori.
Un alt eveniment apreciat l-a constituit prezentarea studentei Silvia Steinerová intitulată simplu, dar semnificativ: Bucureşti ( link cu powerpoint convertit in moviemaker) . Prezentarea amplă a capitalei a fost însoţită de o proiecţie de imagini, astfel încât publicul participant a putut să-şi alcătuiască o imagine complexă despre oraşul cel mai mare şi mai frumos al României.
Seria de evenimente a continuat, de această data la nivelul Catedrei de Romanistică prin prezentarea impresiilor de călătorie, de studiu, al unor date despre România. Studentele care şi-au asumat această plăcută sarcină sunt: Klaudia Gagová, Anna Karásková, Kristina Sekacová, Silvia Steinerová. Impresiile au fost susţinute de imagini, iar discursurile au fost urmate de comentarii, dezbateri şi nu în ultimul rând de numeroase întrebări adresate de către colegele din anii mai mici care urmează să beneficieze de stagii de pregătire în România, astfel încât finalul manifestării s-a transformat într-o sesiune de orientare. Dăm mai jos prezentarea Klaudiei Gagová care a participat în vară la cursurile organizate de către Universitatea din Constanţa, iar toamna, la o mobilitate Erasmus de un semestru la UBB Cluj.
M-am bucurat foarte mult că aveam șansa să petrec un semestru întreg la Cluj. Era mai mult decât o experiență academică. Era o posibilitate de a privi lumea cu alți ochi, de a descoperi o viață diferită și de a deveni o altă persoană pentru un scurt timp. În preajma studenților străini puteam să fiu eu însămi. M-am împrietenit cu mulți studenți din părți diferite ale lumii cu care am trăit cu adevărat o viață studențească și cu care am încercat să vizitez câte mai multe locuri interesante în apropierea Clujului. Acum sunt sigură că România merită vizitată. Printre experiențele cele mai interesante se numără cele patru zile petrecute la o cabană în munți, într-un sat numit Brăzeşti, unde ne-am plimbat prin natura neatinsă. Acolo am întâlnit mulți români care duc o viață grea, departe de civilizație și cred că experiența asta m-a ajutat să văd farmecul României cu tot ce se află dincolo de granițele ei.
Am „gustat“ fiecare aspect al României – orașul modern și studențesc Cluj, orașele mici și istorice Sibiu și Târgu Mureș, capitala București, orașul Constanța de la malul mării și natura extraordinară din Delta Dunării.
În ultimii trei ani am învățat o mulțime de lucruri noi. Sinceră să fiu, cunoștințele mele de limbă și cultură română sunt cele pe care le apreciez cel mai mult. Când eram la Cluj și puteam pune ceea ce am învățat în practică, m-am simțit foarte bine și mi-am dat seama că vreau să depun toate eforturile, să-mi continuu studiile de română cu succes și cu cel mai mare progres posibil.
Nu-mi place faptul că România e o țară subestimată și acesta e unul din mai multe lucruri pe care le are în comun cu Slovacia, în ciuda faptului că amândouă sunt țări foarte frumoase și pline de locuri și oameni interesanți. Aș vrea să elimin prejudecățile care sunt înrădăcinate în capetele persoanelor care nici n-au vizitat țările respective. Toată lumea vrea să meargă la New York, Londra, Paris și nu știe că poate găsi comoara sa într-un sat mic în mijlocul Românei pe unde trece apă curată și un bărbat cu oi îi dă pălincă get-beget românească cu un zâmbet de neuitat.

Details

Date:
martie 11, 2016