- This event has passed.
Muzicieni români la Geneva
decembrie 9, 2016
Lectoratul de Limba română de la Universitatea din Geneva organizează periodic, singur sau în parteneriat, evenimente pentru promovarea culturii române și atragerea de studenți pentru Modulul de română din cadrul Departamentului de limbi și literaturi romanice, Facultatea de Litere.
În rândul acestor evenimente se înscrie și o serie de concerte de muzică clasică, susținute de muzicieni români sau de origine română.
Trei tineri pianiști români, Oana Dinea, Valentina Gheorghiu și Dinu Mihăilescu, alături de un pianist de origine română, Philippe Boaron, absolvenți ai Conservatorului din Geneva, constituie un grup intitulat „Pianistes en scène”. Ei interpretează piese din repertoriul internațional și românesc, la două piane, la 4, 6 și 8 mâini. Grupul s-a constituit în decembrie 2015, când au început să pregătească la Geneva un concert în memoria victimelor tragediei de la Clubul „Colectiv” din București. Succesul răsunător al primului concert i-a determinat să ofere publicului și alte evenimente similare, pe scenele Conservatorului Popular din Geneva. La primele două (ianuarie și mai 2016) au implicat și un coleg elvețian, Cédric Gremaud, iar la al treilea (decembrie 2016) au avut un invitat special, celebrul pianist și profesor de pian, Paul Cocker. Toate recitalurile au fost marcate de energia debordantă a muzicienilor și de omogenitatea extraordinara a grupului. Iar bisurile au îmbinat umorul cu virtuozitatea.
Un regal pentru public a fost, de asemenea, concertul susținut de pianistul Philippe Boaron, împreună cu violonista Eva-Maddalena Grossenbacher, pe data de 24 noiembrie 2016, pe scena Lyceum Club International Genève.
Un alt eveniment de acest tip a avut loc pe 8 decembrie 2016, organizat de Lyceum Club International Genève. Este vorba despre un concert de flaut și chitară susținut, într-o interpretare impecabilă și plină de emoție, de două absolvente românce ale Conservatorului din Torino, Mădălina Smocov și Roxana Morcoșanu, care formează împreună Duo bragal.
Lectoratul de Limba română s-a implicat în organizarea acestor concerte a prin publicitatea făcută atât în rândul studenților și profesorilor de la Universitatea din Geneva, cât și pentru publicul larg. În plus, astfel de serate muzicale sunt urmate de un aperitiv, la pregătirea căruia a contribuit și lectorița de limba română, Roxana Bârlea. Cu ocazia aperitivului, studenții au discutat – uneori chiar în limba română, în ciuda faptului că sunt începători – cu acești tineri muzicieni, foarte talentați, dinamici și care reprezintă exemplar imaginea României în afara granițelor, precum și cu alți români din public. De asemenea, au avut șansa să asculte muzică românească (de exemplu, piese pentru pian semnate de George Enescu, precum și dansuri tradiționale românești de Bella Bartok, interpretate la flaut și chitară).
Evenimentele online:
https://www.unige.ch/lettres/roman/roumain/actualites/concert-piano-9-decembre-2016/
Conf. univ. dr. Roxana-Magdalena Bârlea
Lector de limba română la Universitatea din Geneva