- This event has passed.
New York, S.U.A.- Ziua Limbii Române
august 31, 2017
Printr-un eveniment de excepție care a avut loc în data de joi, 31 august 2017, de la ora 19.00, Ziua Limbii Române a fost sărbătorită în sediul ICR New York sub genericul „Vârste și chipuri ale limbii române în SUA”.
Evenimentul a constat în conferința cu același titlu, susținută de dr. Mona Momescu, lectorul de limba și cultura română din cadrul Catedrei „N. Iorga”, Columbia University, New York, și într-o expoziție de carte rară.
Prin această conferință, dr. Mona Momescu a explorat modul în care limba și cultura română au fost prezentate în manualele de limba română publicate în SUA, în perioada 1919-1962.
Pornind de la întrebarea: „Ce spun alții despre noi?”, preocuparea imagologilor români din ultimii 25 de ani și-a găsit răspuns și în modul în care manualele de limba română scrise de „alții” sau „pentru alții” au avansat un chip al românilor.
“Cine sunt cei care au transmis studenților o imagine a românilor și culturii acestora? Români emigrați în SUA, americani interesați sau doar fascinați de România, autori care au crezut cu convingere că limba română merită aceeași acribie în abordare ca orice altă limbă de circulație internațională, ori au fost atrași de exotismul acesteia. Nu în ultimul rând, chipul limbii și culturii materne satisface o nostalgie, e fotografie tremurată, de familie, în care toate „personajele” stau încremenite în vârsta de aur a României interbelice, deși istoria s-a rotit de câteva ori.”, a susținut dr. Mona Momescu în cadrul conferinței.
Din perspectiva imaginii limbii și culturii române în SUA, dr. Mona Momescu s-a oprit la prezentarea următoarelor manuale: Irving Crowley – Elements of Romanian, Pangloss Publ, Hollywood, CA, 1944; Grigore Nandriș – Colloquial Rumanian: grammar, exercises, reader, vocabulary, K. Paul, Trench, Trubner & Co. Ltd., 1945; George Otto Seiver – Introduction to Romanian, Hafner Publishing Company, 1953; Elie Cristo-Loveanu – The Romanian Language, with a foreword by Mario Pei, New York, 1962.
Prezentarea a angajat, totodată, participanții în reflecția mai largă asupra interesului și „chipului / chipurilor” României, deschise de înființarea Societății „Amicii României” – societate care a publicat, în 1926, volumul Bulletin Dedicated to Her Majesty Queen Marie of Romania, cu ocazia vizitei Reginei Maria în SUA și Canada.
Conferința a fost susținută bilingv (în română și engleză). La final, a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu participarea activă a publicului. Evenimentul s-a bucurat de un public neașteptat de numeros și mult mai variat decât cel obișnuit: străini și români din imigrația veche, persoane de rafinament intelectual, cu formații profesionale extrem de eterogene (translatori, doctoranzi în filologie romanică, actori, medici, curatori de artă, profesori din domeniul științelor economice, descendenți ai românilor din diplomați), animați de dorința de a marca această zi sau de a afla mai multe despre limba română și despre cei care, pe teritoriul SUA, au servit limba română.
În aceeași zi, a fost inaugurată în holul ICR New York o expoziție de carte rară, care a prezentat publicului câteva „bijuterii bibliofile” – volume la care s-a făcut referire în conferință -, toate provenind din colecția particulară a dr. Mona Momescu: Philip Axelrad – The Elements of Roumanian: A Complete Roumanian Grammar with Exercises, Biblioteca Română, New York, 1919 (exemplarul expus este o ediție anastatică din 2014); George Otto Seiver – Introduction to Romanian, Hafner Publ. Company, New York, 1953 (ediția originală); Bulletin Dedicated to Her Majesty Queen Marie of Romania, Oct. 18, 1926, The Society of Friends of Romania, The Fischer Press, New York, 1926 (exemplar din ediția originală); Elie Cristo-Loveanu – The Romanian Language, New York, 1962, preface by Mario Pei. A fost expus exemplarul cu numărul 25 din ediția limitată de 525 de exemplare. În plus, volumul conține dedicația cu autograf a autorului și o scrisoare olografă către doamna Dorothy Norris Harkness. Cartea a fost publicată prin eforturile autorului, este bogat ilustrată și, altfel, nu se poate consulta decât la sala de lectură, în puținele biblioteci care o dețin.
Expoziția de carte, care a rămas deschisă până la data de 15 septembrie 2017, s-a bucurat de o semnificativă vizibilitate, fiind mediatizat atât în presa românească, cât și în cea americană, precum și în rețelele de socializare online.