- This event has passed.
Rememorarea socialismului în literatură și în filmul românesc
noiembrie 27, 2015
Catedra de Romanistică a Facultății de Filozofie a Universității Comenius din Bratislava, sub egida Institutului Cultural Român de la Praga, a găzduit în luna noiembrie 2015 conferința: „De la anticommunism la autocoloniaslism. Rememorarea socialismului în literatura și filmul românești după 1989” susținută de către domnul doctor Claudiu Turcuș de la Facultatea de Film și televiziune, Departamentul Cinematografie și Media al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Conferința se înscrie în cadrul unor preocupări constante ale Catedrei de Romanistică privind literatura, arta și cultura românească post-decembristă. Am reaminti conferințe anterioare ca ,,Iluziile literaturii române și slovace” sau „Quo vadis Romanistica?”.
Au participat cercetători de la Academia Slovacă, ziariști, membri ai comunității românești de la Bratislava, studenți, cadre didactice. Nefiind specialiști în domeniul cinematografiei, ci mai degrabă în cel al limbii sau literaturii, dar manifestând un viu interes față de tema propusă, participanții au (re)descoperit modalitățile oferite de limbajul cinematografic ca o alternativă la cel literar.
Au fost prezentate câteva coordonate socio-economice ale tranziției postcomuniste pentru a creiona mai apoi, accentuat, perspectiva culturală asupra integrării României în societatea europeană, prin rememorarea cinematografică a comunismului.
După o contextualizarea integrării cinemaului românesc în cel european au fost discutate efectele discursului dominant al tranziției românești – anticomunismul – asupra construcției memoriei colective de după 1989, și modul în care acest discurs a fost reflectat de cinematografie. În continuare, s-a propus o tipologie a reprezentării comunismului în Noul Cinema Românesc pornind de la prezentarea vieții intime traumatizate din anii optzeci reflectate în filmul lui Cristian Mungiu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2006), continuând cu perspectiva nostalgic-parodică asupra ideii de comunitate în comunism din seria Amintiri din Epoca de Aur (Höfer, Mărculecu Mungiu, Popescu, Uricaru, 2006), încheind cu viziunea burlescă a dezbaterilor despre revoluția română din A fost sau n-a fost (Corneliu Porumboiu, 2006).
Ema-Ileana Adam
Lector de limba română la Universitatea Comenius Bratislava