- This event has passed.
Vestitori de primăvară la Regensburg
martie 2, 2016
De la Dragobete la Periniță
Ziua de 24 februarie, ziua dragostei la români, a fost sărbătorită și la Universitatea Regensburg din sudul Germaniei, de către cadre didactice de la Institutul de Romanistică și studenți ai Lectoratului de Limba Română.
Pentru a înțelege tradiția românească a zeului Dragostei, numit în mitologie Dragobete, Zburător, Cap-de-Primăvară, Sânt-Ion de primăvară, am prezentat acest fenomen cum se sărbătorea în trecut dar și faptul că asistăm la renașterea acestei tradiții, astăzi. Evenimentul a fost completat cu multă muzică, din cele mai cunoscute cântece populare de dragoste din toate zonele țării. Pentru a înțelege frumusețea versurilor, toți participanții au primit textele scrise în limba română și cu traducerea lor în germană. Seara s-a încheiat cu dans: „Perinița” și o horă, la care s-au alăturat toți participanții. Ne-am bucurat cu toții de o atmosferă minunată, aflată sub semnul dragostei și al muzicii românești.
Cu mărțișorul la șezătoare
În cadrul evenimentelor de promovare a culturii românești, la Universitatea Regensburg din a avut loc la sfârșit de februarie o șezătoare dedicată mărțișorului românesc. Evenimentul a început printr-o prezentare culturală a fenomenului și a importanței sale pentru folclorul românesc de ieri și de azi. Evoluția mărțișorului a fost ilustrată prin imagini din diferite perioade. Și pentru că cea mai importantă parte a fost cea practică. Am început prin a împleti bine-cunoscutele șnururi din fire albe și roșii, simboluri ale vieții și ale purității. Apoi am făcut mărțișoare din hârtie și materiale textile.
Forma preferată a fost cea rotundă, forma mărțișorului tradițional. Participanții au plecat acasă cu mărțișoare făcute de ei înșiși, pe care le vor purta și dărui celor apropiați în luna martie.
Patricia Maria Serbac
Lector de Limba română la Universitatea din Regensburg,
Republica Federală Germania